Tarife geçmeden önce biraz daha cacık muhabbeti yapalım. Biliyorsunuz bizde neredeyse milli bir meseledir bu cacık. Yok Yunanlıların mı yok Türklerin mi, saçma sapan bir tartışma sürüp gider. Oysa cacık ne Türklerin ne Yunanlılarındır. Dünyanın neredeyse yoğurt ve salatalık bulunan tüm bölgelerinde bu yemeğin bir versiyonu faklı isimler altında mutlaka bulunur. Türkiye'de "cacık", Yunanistan'da "tzatsiki", Irak'ta'da "jajeek", İran'da "mast-o-khiar (yoğurt-ve-salatalık)", Bulgaristan'da "Snezhanka (kar beyazı salatası)", Kıbrıs'ta "talattouri" ve hatta Kafkaslarda bulunan "ovdukh" yoğurt yerine kefir kullanılarak yapılanına verilen isimdir.
Yunan cacığı hiç su katılmadan yapılır ve genellikle daha yoğun bir kıvama sahiptir. Dürüm içerisinde sos olarakta kullanılır. Türk cacığı biraz daha sulu ve hafiftir. Genellikle yaz aylarında, pilav ve et yemelerine eşlik eder. Rakının da vazgeçilmez mezelerinden biridir.
Ben tarifimde cağıcığa biraz daha ferahlık eklemesi için içine çok ufak bir parça zencefil rendeledim. Siz isterseniz bunun yerine bir yarım yeşil limon suyu da ekleyebilirsiniz.Malzemelerin miktarlarını vermiyorum çünkü istediğiniz kıvama göre kendiniz belirleyebilirsiniz.
Malzemeler
tam yağlı yoğurt
orta boy salatalık, kabukları alacalı soyulmuş,küp küp doğranmış
sarımsak, ince doğranıp tuzla ezilmiş
dereotu
taze nane
1 küçük parça (1/2 kesme şeker kadar) zencefil, rendelenmiş
tuz
soğuk su
zeytinyağı
kırmızı biberi
Hazırlanışı
Ezilmiş sarımsakları, çok ince doğranmış nane ve dereotunu, rendelenmiş zencefili, salatalığı ve yoğurdu karıştırın. Dilediğiniz miktarda soğuk su ekleyip çırpın. Üzerine zeytinyağını gezdirin ve kırmızı biber serpin.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder