11 Ekim 2010

Fırında fesleğenli & parmesanlı tavuk

Sanırım bu bir ilk. Yemeği yedikten hemen sonra ilk iş bilgisayarın başına oturdum ve yazıyorum ama yediğim şey o kadar muhteşemdi ki siz de yaptıktan sonra bana hak vereceksiniz, eminim.  
Biraz kendi kendime övünmek oldu bu farkındayım. 
Öte yandan yaptığım yemekle de Amerika'yı yeniden keşfetmedim yani... 
Gene de inanılmaz derecede lezzetli, basit, hafif bir yemek yapmak istediğinizde işte budur diyebileceğim bir tarif bu. İşte bu, gerçekten, denemelisiniz, daha fazla birşey söylemeyeceğim.
Tavuğun yağsız göğüs etini bugüne kadar hiç bu kadar lezzetli yemediniz. İddalıyım.
Hafiften film fragmanı havasında oldu bu giriş. Daha fazla uzatmadan tarife geçsem iyi olur.



Malzemeler

2 dilim tavuk göğsünden çıkarılmış fileto parçaları
2 diş sarmısak
1 büyük çanakkale domates ( sulu ve yumuşak olanlrını tercih edebilirisiniz)
3-4 yaprak taze fesleğen
1 çay bardağı kırmızı şarap
5-6 dilim parmesan 
tuz, karabiber

Bu arada ufak bir not, fesleğeninizi evinizde bir saksı içinde yetiştirirseniz belki pesto sosu yapmanıza yetecek kadar olmasa da makarnalar ve bu tarif için bol miktarda taze fesleğeniniz olur.

Hazırlanışı

Domatesin kabuğunu arka tarafından artı işareti şeklinde kesin. Çukur bir kaba koyun ve üzerine kaynar suyu döküp 1 dakika kadar bekleyin. Daha sonra domatesi soğuk sudan geçirin ve elinizle kabuklarını sıyırın. Küp küp doğrayın. 
Fesleğen yapraklarını doğrayıp yarısını ayırın. 




Fırının ızgarasını üstten yakın, 220 dereceye ayarlayın.
Tavuk göğüs etini ince fileto halinde kesin (bu iş için yeterince sivri bir bıçağınız yoksa marketteki et reyonunda bunu yapmalarını rica edebilirsiniz).
Tavaya 2 çorba kaşığı kadar zeytin yağını koyun. İki diş sarmısağı ufak ufak dilimleyip yağda bir miktar kızdırın. Tavukları ekleyin ve önlü arkalalı güzelce kızarana kadar pişirin. Kurumamasına dikkat etmelisiniz. İnce dilimler çok çabuk pişer. Tavuk etlerini tuzlayıp karabiberledikten sonra bir fırın kabına dizin. 


                            

Tavukları pişirdiğiniz tavaya domatesleri ve fesleğenin yarısını ekleyin. Orta ateşte pişirmeye başlayın. 5 dakika kadar sonra kırmızı şarabı ekleyin ( eğer şarabınız yoksa bu aşamada balzamik sirkesi de kullanabilirsiniz). Bir kesme şekeri domatese karıştırın. Beş dakika daha pişirin. Bu noktada şarabın alkolü uçmuş, mayhoş tadı ve aroması kalmış olmalıdır.

Domates sosunu henüz suluyken tavukların üzerine dökün. Kalan fesleğeni üzerine serpiştirin. 10 dakikalığına fırına verin. 10 dakika sonra hafifçe çıkarıp üzerini parmesan dilimleri ile kaplayın ve parmesan eriyip hafifçe kızarana kadar yani yakaşık bir 5 dakika daha fırında pişirmeye devam edin. Bu noktada tabiki de kullandığınız parmesanın kalitesi büyük fark yaratacaktır. Fakat çok kaliteli bir parmesan bulamasanız bile kesinlikle hazır rendelenmiş parmesanlardan satın almayın. Aldığınız kalıp parmesanı ya bir peynir bıçağı ile ince kesin yada kullanmadan hemen önce rendeleyin.


Bu yemeği eğer mevsiminde güzel bir domates ile yaptıysanız içinde oldukça güzel bir domates suyunuz kalacaktır. Yanına sade makarna veya beyaz pilav servis ederseniz bu sosu kullanabilirsiniz.


Afiyet olsun!!





3 yorum:

  1. cok guzel duruyor!! hemen deneyecegim.

    YanıtlaSil
  2. turkiye'de feslegen "basilic" olarak algilanmiyor. Pazarda bulmak da zor oluyor.
    konu hakkinda dusuncelerinizi alabilir miyim asçi hanim ?

    YanıtlaSil
  3. @ Bozkurt , yani aslında yaz mevsiminde pazarlarda demet halinde satılıyor. Bunun dışında maalesef marketlerde kapalı plastik kutularda ve ancak 5-10 yaprak kadar bulunuyor, üstelikte çok pahalı. Bence en güzeli tohum alıp evde bir saksıda yetiştirmek. Hem zahmetsiz hem de her daim taze fesleğen elinizin altında :)

    YanıtlaSil