22 Temmuz 2010

Ratatouille



Aklınıza çizgi filmin sevimli faresi geldi değil mi? Filmin sonunda Monsiuer Ego küçük şef Rémy'den onun için özel bir yemek pişirmesini ister. Bunun üzerine şefimiz de Ratatouille yapar. Basit bir sebze yemeği gibi görünen ama mutfağınızı bütün gün mis gibi bir kokuyla dolduran bu rahatlatıcı yemek aslında zor ve uzun bir hazırlık süreci gerektirir.






Her ne kadar bu aromatik yemeğin kökeni Fransa'nın Nice ile Provence arasında kalan arriere-pays bölgesi olsa da Ratatouille Nice mutfağı ile özdeşleşmiş bir yemektir. Sözcük anlamı olarak "ragout" kelimesi ve "touiller" fiilinin birleşiminden doğmuştur. Ragout eski zamanda askerlere verilen bir çeşit et ve patates karışımı karavana yemeğinin adıdır. Bugün ise tam karşılığı et, sebzeler, patatesten oluşan ve sos içerisinde pişirilen bir çeşit türlü yemeğidir. "Touiller", karıştırmak için hafifçe sallamak anlamındadır.

Nitekim içinde patlıcan, kabak, renkli biberler, soğan, sarmısak ve taze baharatlar bulunan bu yaz yemeği ara ara karıştırılarak en 1,5 saat boyunca pişirilir. Yemeğin orijinal versiyonunda tüm sebzeler önce ayrı ayrı zeytinyağında biraz pişirilip ( hatta kızartılıp) daha sonra tencere içinde biraraya getirilmelidir. Bu nedenle yapımı oldukça uzun ve zahmetli bir yemektir. İyi haber ise Ratatouille'un bir gün önceden hazırlanıp bekletilirse tadının daha da belirginleşeceği. Tabi bir de kolay versiyon var; tüm sebzeleri tencereye koyup suyunu çekinceye kadar pişirebilirsiniz.

Malzemeler (4 kişilik + ertesi güne kalan bir miktar için)

3 orta boy patlıcan
3 kabak
5 domates
4 biber ( mükünse renkli biberlerden)
2 diş sarmısak
1 kuru soğan
taze kekik
baharat karışımı , bulabilirseniz "herbes de provence" karışımı veya biberiye, defne yaprağı, kekik
tuz-karabiber

Hazırlanışı

Tüm sebzeleri küp küp kestikten sonra patlıcanları en az 30 dak. tuzlu suda bekletin. Bu sırada tencerenin dibinde soğanları hafifçe kavurun fakat renk almasına izin vermeyin. Sarmısağı ezerek soğanlara ekleyin. Domatesleri de ekleyerek hafifçe pişirdikten sonra ocaktan alın.

Kabakları zeytinyağında çevreleri kızarana kadar soteleyin, bir kenara alın. Aynı tavada patlıcanları yine zeytinyağı ekleyerek hafifçe kızartın ve kenara alın.

Biberleri ateşte közleyin, soğumalarını bekledikten sonra kabuklarını sıyırarak alıp doğrayın. Biberleri de tencereye ekleyip biraz kavurduktan sonra tüm malzemeleri tencerede birleştirin. Baharatları da ekledikten sonra önce ağzı kapalı olarak yarım saat kısık ateşte pişirin. En sonunda tencerenin ağzını açarak suyunu çekmesi için en az 1 saat pişirin. Bu esnada tencerenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırın.

Bu yemek özellikle kızarmış kırmızı etler, balık veya tavukla birlikte servis edilir. Tabi tek başına veya pilavla birlikte de yenebilir.

Afiyet olsun!


Meraklısına ufak not. Ratatouille filminde görünen versiyon aslında bu yemeğin 1976 da Fransız şef Michel Guérard tarafından geliştirilen ve Amerikalı ünlü şef ve filmin yemek danışmanı, Thomas Keller sayesinde popülerleşen "Confit Byaldi" adlı versiyon.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder