10 Ağustos 2010

Der Flammkuchen- La Tarte Flambée


Almanca adı ile "Flammkuchen", Fransızca "La Tarte Flambée" ya da yöresel dilde (Elsaessisch - Alsacien / Alemanique) "Flammekueche". Fransa'nın kuzeydoğusundaki Alsace bölgesinin geleneksel yemeklerinden biri. Türkçe meali alev alev yanan tart. Ama hemen aklınıza üzerine alkol dökülmüş parlayarak yanan tartlar gelmesin. Aslında sadece odun ateşinde pişiyor. Temelde kuru soğan ve lardon (yağlı bir çeşit domuz şarküterisi) ile yapılan bu ince, kıtır kıtır pizzanın en büyük özelliği üzerinde domates sosu yerine taze krema ve peynir kullanılarak hazırlanması ve ekmek hamurundan yapılması. Fakat ana tarifin hem hamur hem de üst malzemeleri açısından birçok çeşidi mevcut. Ben de hamur açısından biraz kolaya kaçtım açıkçası. Hem kolay ve çabuk hazırlanması hem de daha hafif ve gevrek olması için yoğurtlu bir tart hamuru kullandım. Maalesef lardon da bulamayacağım için sadece bir adet soğan ve dana jambon ile hazırladım. Her ikisi de nefis oldu. Yaz akşamları için yanına soğuk bir beyaz şarap ile çok hafif, kolay ve şık bir seçenek. Biz iki kişi bir tanesini rahatlıkla silip süpürdük! Aklımın bir köşesine de kışın aynı tarifi, soğan yerine pırasa, jambon yerine de çok çok ince dilimlenmiş sucuk kullanarak denemeyi de not aldım!







Malzemeler

Hamur için:
180gr un
120 gr yoğurt
60 gr tereyağı
1 tutam tuz

Üstü için:
1 kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
3-4 dilim dana jambon
2 çorba kaşığı labne
1 çorba kaşığı krema
Taze soğan, sadece yeşil kısımları ince kıyılmış
muskat
tuz-karabiber

Hazırlanışı

Unu geniş bir kaba koyun, ortasında bir çukur açın ve buraya yoğurdu koyun. Küçük küp küp kesilmiş tereyağını ve tuzu da ekleyerek eliniz ile iyice karıştırın. Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, kıtır kıtır bir hamur elde etmek için tereyağının karışıma tamamen yedirilmesi. Hamuru streç film ile sarıp en az 30 dk buzdolabında dinlendirin.
Bu esnada bir kapta labne ile kremayı karıştırın. İçine tuz, karabiber ekleyip, muskatı rendeleyin. 
Hamuru oklava ile veya elinizle unladığınız temiz bir tezgah üzerinde açıp, içine yağlı pişirme kağıdı yerleştirdiğiniz fırın tepsisine alın. Kabarmaması için çatalla delikler açın. 
Hamurun üzerine peynirli karışımı sürün, soğanları ve eğer kullanıyorsanız jambonu ekleyin. 
200 dereceye önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin. 
Hafif ılındıktan sonra üzerine taze soğanları serpin.

Küçük ipucu : taze soğanların üzerine birkaç damla yeşil limon damlatırsanız çok güzel ve ferah kokulu bir tartınız olur. Kesinlikle tavsiye edilir.




Bu haftasonu futbol sezonu başlıyor. Flammkuchen, maç izlerken atıştırmalık olarak biranın yanına çok yakışır, benden söylemesi.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder