27 Temmuz 2010

Ançuezli Kuzukulağı Salatası


Gerçi kuzukulağının mevsimi biraz geçti ama ben görünce dayanamadım aldım yine. Çok da iyi yapmışım laf aramızda. Bu salatayı her yaptığımda aynı lezzeti ve keyfi veriyor. Maalesef İstanbul'da kuzukulağını bulmak biraz zor. Oysa dağda tepede dere kenarlarında kendiliğinden yetişen son derece arsız bir bitkidir bu. Halk arasında birçok adı vardır: ekşi otu, ekşimen, ekşi kulak...
Gerçekten de bu bitkinin tadı oldukça mayhoştur. İşte tam da bu yüzden ançuez , hamsi gibi tuzlu salamuralar ya da konserve ton balığı ile birbirlerine çok yakışmaktadırlar. Ispanak gibi kuzukulağının yaprakları da ekşi tadın kaynağı olan oksalik asit içerir. Kuzukulağının doğal ekşiliğinden dolayı bu salataya asidik sirkeli bir sos yapmaya gerek yoktur. Hardallı ve bol zeytinyağlı bir sos ile ançuez, domates ve kuzukulağının asiditesi birbirlerini dengelerler.



Malzemeler
1/2 demet kuzukulağı
4-5 parça ançuez
2 domates
1 küçük kırmızı soğan
1 tatlı kaşığı kapari
5-6 adet siyah zeytin

Sos için

1 tatlı kaşığı beyaz şarap sirkesi
1 çay kaşığı hardal
5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
tuz-karabiber



Hazırlanışı

Sosun malzemelerini küçük bir kavanoz içerisine koyup hızlıca çalkalayarak tamamen karışmasını sağlayın. Kuzukulağının yapraklarını kopararak büyük bir kaseye koyun, ve sos ile karıştırın. Domatesleri kesin, kırmızı soğanı ufak halkalar halinde doğrayın, ançuez dilimleri , kapari ve zeytin ile birlikte salatanın üstünü süsleyin.

Akşam yemeğinde bu salatanın yanına kızarmış sarmısaklı ekmek ve "cepte yumurta" ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder