21 Aralık 2010

Erken Yılbaşı ve Naneli Pilav




Yılbaşı gecesi birlikte olamayacağımız dostlarımızla erken bir yılbaşı kutlaması yaptık bu sene. Menüyü internette ve evdeki kitaplarda araştırmalar yaptıktan ve eldeki malzemeleri gözden geçirdikten sonra yarı-klasik olacak şekilde oluşturdum. Maalesef hepimiz yemeğe daldığımız ve bende servisle uğraştığım için fazla fotoğraf çekemedik. Olsun herşey çok güzel oldu, yedik içtik keyifli bir gece geçirdik. Tarifleri de yavaş yavaş burda yayınlicam. 

Öncelikle yılbaşı dönemi evinde misafir ağırlayacaklar için oluşturduğum menüyü paylaşmak istiyorum, belki sizlerde ne yapsam diye kafa patlatıyorsunuzdur şu sıralar.

Aperatif olarak üç çeşit kanape hazırladım. İlki tapenade sosluydu. Ben benimkini Paris'ten getirmiştim ama aslında Güney Fransa'ya özgü olan bu sosu evde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. İçerisinde zeytin ezmesi, ançuez, kapari, sarımsak ve zeytinyağı var. İkinci çeşit humuslu ve pastırmalıydı. Humusu evde kendim yaptım, hafif ekşimsi güzel bir kıvamda oldu. Kanapelerin üzerine pastırmayla birlikte çok yakıştı. Tarifini yakında paylaşıcam. Üçüncü çeşit ise somon füme, labne ve bir parça yabanturbu sosu ile yaptığım Alman usulü kanapelerdi. Oldukça popüler olduklarını söylememe gerek yok herhalde.

Bunların yanı sıra Rani peynircilikten aldığımız dört çeşit peynirden oluşan ufak bir peynir tabağı da aperetif olarak idealdi. Biraz reklama giriyor ama marketlerde satulan kötü fransız peynirlerine dünyanın parasını vereceğinize Akaretler'deki Rani peynirciliğe ara sıra uğramanızı tavsiye ederim. Farkı görüceksiniz.



Başlangıçlar iki çeşit soğuk meze ve iki çeşit salatadan oluşuyordu: Çerkez tavuğu ve ekşi elmalı kereviz salatası ile kuru incirli, portakallı karışık salata ve narlı roka salatası. Hepsinin tariflerini yakında yazıcam umarım.

Ara sıcak olarak brokoli ve karidesli mini kişler hazırladım. Bence gerçekten çok güzel olmuşlardı. Bilmem konuklarım ne düşündüler (yorumlar lütfen!).

Ana yemek ise kurban bayramından sakladığım koyun budu ve yanında naneli pilav ve Cafe Fernando'da görüp denediğim (ve bana brüksel lahanasını ilk defa gerçekten sevdiren!) kremalı brüksel lahanasından oluşuyordu. 

Etten geriye kalanlar...

Etin tarifi başka bir yazıya!

O kadar çok tarif sözü verdim ki bakalım bu ay bunların hepsini yetiştirebilicek miyim! Neyse gelelim bugünkü yazının başlığına: Naneli Pilav

Dediğim gibi o gece fotoğraf çekemeden yemeye koyulduğumuz için pilav, et
ve brüksel lahanası yanyana fotoğraflanamadılar!

Bu pilavı sıklıkla anneannem yapar bende normalde çok pilavcı olmamama rağmen çok severim. Özellikle ağır kırmızı etlerin yanında insanı ferahlatan bir tadı vardır. Ananemin tarifi normal baldo pirinç ile. Ben yasemin pirinci kullandım. Tercih size kalmış.

Malzemeler

2 su bardağı yasemin pirinci
2,5 su bardağı su
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı kuru nane
6-7 adet taze soğan
1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber
tereyağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı

Naneyi ve soğanları çok ince kıyıp tereyağında hafifçe kavurun. Fazla pişirip renklerinin kararmamasına dikkat edin, pilavınızın güzel bir yeşil rengi olmalı. Kuru naneyi ekleyin. Pirinçleri bol su ile defalarca yıkayın. Defalarca derken ciddiyim. Pilavınızın tane tane olmasını istiyorsanız pirinci üzerindeki nişastadan arındırmalısınız. Tencereye 2,5 bardak suyu ve pirinçleri ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 13 dakika pişirin. Sonra ocağı kapatıp 10 dakika dinlendirin. 10 dakikanın sonunda pilavınızı tahta bir kaşık ile çok ezmeden karıştırıp bir parça daha tereyağı ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp tadına bakın. Tencerenin ağzını kağıt havlu veya mutfak bezi ile kapatıp en azından 20 dakika daha dinlendirin. Servisten önce ekleyeceğiniz tereyağı çok önemlidir. Ben çok yağlı pilav sevmem bu nedenle tereyağının miktarını belirtmedim. Siz de damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz ama en sonda eklediğiniz tereyağını asla es geçmeyin çünkü pilavın parlak ve daha lezzetli olmasını sağlar.

1 yorum:

  1. her zamanki gibi tam bir ziyafet sofrasıydı, tekrar ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil