27 Temmuz 2011

maydanozun en güzel hali salatası



Çok üzgünüm yine uzunca bir ara verdim. Malum, doktora yapıyorum, kolay değil, ne olur mazur görün artık... Ama bu uzun arada bol bol yedim, içtim, okudum, yepyeni yemekler hayal ettim ve şimdi sırayla hepsini buraya ekleyeceğim. 
Şu sıra üzerine en çok düşündüğüm konulardan bir tanesi de yaz ve yaz yemekleri. Sanki damak tadımız da mevsimlerle değişiyor. Mesela ben ki çorba delisiyimdir, yazın aklıma babaannemim domatesli şehriye çorbasından başka çorba yapmak gelmiyor (ay şimdi tam da bunu yazarken şöyle acılı, bol körili mercimek çorbamı da özledim hani!). Hayır sıcakta insanın canı belki de bir şey çekmiyor o yüzden de yazın pek yemekle aramız olmuyor diyeceğim ama külliyen yalan, benim canım özellikle de yaz akşamları böyle dışarılara efil efil masalar kurulsun, rakılar, şaraplar içilsin saatlerce oturulsun istiyor. Öyle karpuz peynirle akşam yemeği geçiştirebilenlerden değilim yani anladığınız gibi. Ama işte yaz geldi mi bir evde yemek yapma tembelliği oluyor, sıcaktan herhalde... Yani düşünsenize fırın yanmış 200 derecede, siz önüne eğilmişsiniz, saatlerce şöyle hallicene bir tavuk budu pişiriyorsunuz şaraplı sosta. Yok, olacak iş değil, insan sıcaktan fırına ihtiyaç duymadan fenalaşıyor zaten. Dolayısıyla kendimize göre yaz menüleri oluşturuyoruz. En tembellerimiz de karpuz peynirle takılıyorlar (kızmak yok, biz de seviyoruz o ikiliyi, hele de yanında bir duble rakıyla!)
Benim şu sıralar favorim, Ottolenghi'nin yaban turplu taze patates salatası, yanına da somon füme... yani minimum efor maksimum lezzet. Tarifi buradan bulabilirsiniz. Yanlarına bazen bir de taze maydanoz salatası ekliyorum, süper bir üçlü oluyorlar. İşte bugün o maydanoz salatasının tarifini vereceğim. Denediğiniz zaman mutlaka bana yazın, beğeneceğinize eminim.

                                       

maydanozun en güzel hali salatası 

Malzemeler:

1 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
4-5 orta boy taze soğan
4-5 çengelköy badem salatalık
1 avuç köftelik bulgur
Sumak ekşisi /nar ekşisi /balzamik üçlüsünden herhangi biri
zeytinyağı
tuz-karabiber

Baştan söyleyeyim, yapımının en zor yanı maydanozları yıkamak. Artık olsun o kadar. Şaka bir yana, tüm malzemeleri incecik kıyıyorsunuz bir güzel. Bulguru azıcık sıcak suyla ıslatıp, bir kenarda on dakika bekletip kabartıyorsunuz. Sonra da hepsini büyük bir kapta karıştırıyorsunuz. Zeytinyağını ve ekşisini de eklediniz mi dilediğiniz kadar, hepsi tamam!  İsterseniz içine küp küp kesilmiş renkli biberlerden veya 5-6 tane yarıya bölünmüş kiraz domates de ekleyebilirsiniz, çok yakışıyor.

Özlemişim bloğumu yahu! Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu gadget'ta bir hata oluştu