6 Eylül 2010

Patlıcanlı Pide Bruschetta




Annem İznik'ten iki haftadır devamlı patlıcan getiriyor. Yiyebiliceğimden daha fazla patlıcanım var ama o kadar da güzeller ki tüketmenin kolay bir yolunu bulmaya çalışıyorum. Tabi ki Türk mutfağında patlıcanla yapılabilecek bir çok yemek var ve hepsine de bayılırım ama şu sıra maalesef karnıyarık yapıcak vaktim yok! 

Daha pratik bir şekilde patlıcanlarımı tüketmek zorunda olduğumdan geçenlerde smitten kitchen da gördüğüm bruschetta'ları hatırladım. Ufak bir iki değişiklikle oldukça lezzetli ve pratik oldu. Çoğunlukla domatesin hakim olduğu bruschetta piyasasına patlıcan iyi bir alternatifmiş gerçekten de. Kim bilir belki de bunun nedeni patlıcan ve domatesin (ve hatta patatesin) biyolojik olarak aynı cinsten gelen bitkiler olmasıdır. 




Patlıcan çekirdekleri diğer tüm yenilebilen bitkilerden daha yüksek oranda nikotin içerir (yanlız bu yolla nikotin almak isteyenlere ufak bir uyarı; tek bir sigaraya eşdeğerde nikotin almak için yaklaşık 9 kg patlıcan yemeniz gerekiyor!). Çekirdeklerin içerdiği bu nikotin aynı zamanda patlıcana hafif acımsı bir tat verir. Bu nedenle patlıcanlar pişirilmeden önce en az 15 dakika bol tuzlu suda bekletilmelidir. Tuzlu suda bekletmenin bir diğer nedeni ise patlıcanın süngerimsi yapısının içerdiği hava boşluklarının küçültmek ve dolayısı ile pişirirken daha az yağ çekmesini sağlamaktır.

Malzemeler

4-5 adet orta boy patlıcan
3-4 diş sarmısak
2 dilim beyaz peynir
Taze kekik
Taze maydanoz
Kırmızı pul biber
2 çorba kaşığı balzamik sirkesi
6 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz-karabiber

Hazırlanışı
Patlıcanları küp küp kesin. Tuzlu suda 15 dakika bekletin, çalkalayıp durulayın ve bir kağıt havlu ile güzelce kurulayın. Bir fırın tepsisinde, taze kekik dallarını, tuzu, karabiberi, kırmızı biberi ve ince doğranmış sarmısağı karıştırın. Zeytinyağını ve balzamik sirkesini ekleyin.



Patlıcanları bu karışım ile harmanlayın ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, ara ara karıştırarak, pişirin. Pideleri ( veya dilediğiniz ekmeği ) dilimleyin ve hafifçe kızartın. Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine ikiye böldüğünüz büyükçe bir diş sarmısağı bastırarak sürün.
Patlıcanlar fırından çıkıp biraz ılındıktan sonra ufak parçalanmış beyaz peyniri ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve karıştırın. Tadına bakarak tuzunu ve karabiberini ayarlayın. 
Bu karışımı ekmeklerin üzerine paylaştırın. 



Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder