1 Eylül 2010

Brownie



Bu tarifi Jamie'nin "Cook with Jamie" kitabını alır almaz yapmıştım. "Cook with Jamie"  nin, ilk Jamie Oliver kitabım olması dolayısı ile bende ayrı bir yeri vardır. Birçok yemek kitabının aksine içindeki tariflerin hepsi çok güzel ve uygulanabilir tarifler. Gerçi bunu Jamie'nin tüm kitapları için söylemek mümkün bence ama dediğim gibi "Cook with Jamie" benim ilk göz ağrım.


Kitaptaki Brownie tarifi ise ayrı bir güzel. Eğer siz de benim gibi bitter çikolata sevdalısıysanız bu Brownie'yi mutlaka denemelisiniz. Julia Child'ın "foolproof mayonnaise" i gibi bu da "foolproof" bir brownie! Kesinlikle kusursuz! En güzel yanı ise, bir kere temel tarife hakim olduktan sonra insanı çeşitlemeler denemeye itiyor olması. Dilerseniz içine fındık, ceviz, portakal kabuğu rendesi ya da vişne ekleyebilirsiniz. Benim bir sonraki projem ise tarife acı, taze kırmızı biberler eklemek. Bir nevi Lindt'in Chili'li siyah çikolatasının kıvamına ulaşmaya çalışmak diyelim. Sonucu size yazarım ama şimdilik biz temel tarife dönelim.



Malzemeler

250 gr tereyağı
200 gr siyah çikolata ( kakao oranı minimum %70 olmalı )
80 gr kakao
65 gr un
360 gr toz şeker 
1 çay kaşığı kabartma tozu
4 büyük boy organik yumurta

Hazırlanışı

Tereyağını ve çikolatayı bain-marie usulü eritin. Çikolata tamamen eridikten sonra eğer eklemek istediğiniz ekstra bir malzeme ( fındık, portakal kabuğu, vs) var ise ekleyin.  Fırını 180 dereceye ayarlayın. Unu ve kakaoyu bir kaba eleyin ve şeker, kakao ve kabartma tozu ile karıştırın. Erimiş çikolatalı karışımı kuru malzemelere ekleyin ve mikserle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Yumurtaları ayrı bir kapta biraz çırptıktan sonra diğer malzemelerin üzerine ilave edin. İpeksi bir kıvam elde edene kadar mikserle karıştırın.


Kare bir borcamın içine yağlı pişirme kağıdı koyun ve karışımı bunun üzerin dökün. Fırında 30 dk pişirin. Brownie'nin dışı kıtır kıtır kalırken içi hafif ıslak olmalıdır. Pişip pişmediğini anlamak için kekin içine sivri bir bıçak batırın. Bıçak hafif kıtır bir kabuktan girdikten sonra gene hafifçe ıslak olarak çıkmalıdır. Pişirme kabında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra küçük kareler halinde kesin. Dilerseniz hafif ılık olarak yanına bir top vanilyalı dondurma ile servis yapabilir ya da kapalı bir kutuda bir haftaya kadar tazeliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz!




Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder