28 Temmuz 2010

Cep Yumurtalar yada Poached Eggs



Bu yumurtaların en güzel yanı onları yapınca kendinizle müthiş gurur duymanız! Tabi tadlarının muhteşem olmasından söz etmiyorum bile. Beyazı pişmiş ve sert, sarısı yumuşacık, akışkan...

Ben yumurtanın her çeşidini her öğün sevenlerdenim. Öğlen yemeğinde sandviçleri içinde, akşam yemeği için yalnız olduğumda özellikle hafif olması ve kolay hazırlanması açısından tercih ederim. Yeni favorim ise cepte yumurtalar. Uzunca bir zamandır yapmak istiyor, ama denemekten bile korktuğum için bir türlü cesaret edemiyordum. Oysa gerçekten de zor değilmiş. Sadece bir süre eliniz alışana kadar 3-4 yumurtayı ziyan etmeniz gerekebilir! Fakat sakın yılmayın, sonuç kesinlikle uğraşmaya değer!

Kızarmış bir dilim köy ekmeğinin üzerine yarıya böldüğünüz bir sarmısağı sürün ve bir parça zeytinyağı gezdirin. Üzerine de iki tane cepte yumurtayı koydunuz mu yanında salata ile şahane bir yemek oluyor.


Malzemeler

Çok taze köy yumurtası
su
sirke
tuz

Hazırlanışı

Suyu geniş bir tencerede kaynama sıcaklığına getirin yanlız çok kuvvetli kaynamamasına, sadece içinde baloncuklar oluşturacak kadar kaynıyor olmasına özen gösterin. Kuvvetli bir şekilde kaynayan su yumurtanın dağılmasına neden olacaktır. Suya 1 çorba kaşığı sirke ve 1 tutam tuz ilave edin. Sirke yumurtanın beyazının katılaşmasını sağlar. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırarak ortasında küçük bir girdap olasını sağlayın ve öncesinde bir kasenin içine kırdığınız yumurtayı bu girdabın merkezine yavaşta bırakın. Bu aşamada yumurtanın beyazı dönerek sarısının etrafını kaplayacaktır. Eğer gerekirse suyu çok nazikçe karıştırın ve yumurtanın tam ortada kalmasına özen gösterin. Dört dakika sonra yumurtanın beyazı pişmiş sarısı ise yumuşak kalmış olmalıdır (parmağınızla sarısının üzerine hafifçe dokunarak hissedebilirsiniz). Yumurtayı içi soğuk su dolu bir kaseye geçirin. Bu hem daha fazla pişmesini önler hem de sirkeden arındırır. Yumurtalar siz servis yapana kadar bu suyun içerisinde kalabilir. Eğer hemen servis yapmayacaksanız tekrar kaynayan suya daldırıp bir dakika kadar ısıtabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder