21 Temmuz 2010

Meyveli Tart


Yazın en sıcak günlerindeyiz. Marketler pazarlar meyvelerle dolu, rengarenk, mutluluk verici. Favorilerim arasında şeftali ve kayısı öne çıkıyorlar ama bu tartı yaparken içine mor eriklerden de ekledim çünkü şahsen çok "tatlı" tatlılardan pek haz etmem. Erikler hafif mayhoş olduklarından hem şeftali ve kayısıya çok yakıştılar, hem de renk verdiler.


İşte size Cafe Fernando'dan esinlenmiş Beril tarifi:

Malzemeler:

250 gr un
150 gr tereyağı , çok soğuk, ufak küpler halinde kesilmiş 1/2 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı çok soğuk su
2 çorba kaşığı toz şeker

5-6 adet kayısı
1 şeftali
3 adet mor erik
2 çorba kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı şeker
yumurta, çırpılmış


Hazırlanışı:

Un, şeker ve tuzu karıştırdıktan sonra tereyağını ekleyip elinizle ekmek kırıntısı kıvamına gelene kadar ufalayın. Soğuk suyu azar azar ekleyip bir spatula ile hamuru kıvamını alıncaya kadar çok hızlı karıştırın. Bu aşamadan sonra hamuru elinizle çok hızlı bir şekilde top haline getirip fazla ellemeden çevresini unlayarak bir streç filme sarıp buzdolabına kaldırın. Eğer tartı hemen yapacaksanız hamurun en az 1 saat dolapta, hatta buzlukta kalması gerekir. Benim tavsiyem hamuru ya bir gün önceden hazırlamanız ya da sabah çıkmadan hazırlayıp en az 5-6 saat buzdolabında bırakmanız.

Hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra unladığınız temiz bir çalışma tezgahının üzerinde bir ucundan tutup tek elinizle çekerek gerin. Fransızların "fraisage" dedikleri bu işlemin amacı yağın hamura tamamen homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. Daha sonra hamuru bir oklava ile veya elinizle açıp 23 cm çapındaki tart kalıbının içine yerleştirin. Üzerine 1 çorba kaşığı şeker ile 1 çorba kaşığı mısır nişastasını karıştırıp yayın.

Başka bir kapta 1 çorba kaşığı toz şekeri, 1 çorba kaşığı mısır nişastasını ve yarım limonun suyunu karıştırın ve bu karışımı kesip hazırladığınız meyvelerin üzerine döküp 10 dakika bekleyin.

Fırını 200 dereceye ayarlayın.

Meyveleri hamurun üzerine döküp tümünün üzerine 1 kaşık daha toz şekeri gezdirin. Son olarak hamurun kenarlarına çırpılmış yumurtayı sürüp fırına verin. Yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten ve 20 dakika kadar da soğumasını bekledikten sonra servis edebilirsiniz.

Bu tartın yanına 1 top vanilyalı dondurma eklenebilir ama benim tercihim yemekten sonra çok soğuk bir köpüklü şarap ile birlikte yenmesi!


Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder