5 Ağustos 2010

Nohutlu Yaz Salası ve Otlu Bulgur Pilavı : Öğlen Menüsü




Öğlen yemeklerini dışarıda yemeyi, en azından hergün dışarıda yemek zorunda kalmayı sevmiyorum. Bir sürü saçma sapan şey yiyor insan. Kalorili ve sağlıksız fast food'lardan hadi diyelim uzak duruyorsunuz, yediğiniz salatalara ne demeli? Evde hazırlayabileceğinizden çok daha kötü salatalara dünyanın parasını veriyorsunuz  Sonuç olarak çoğu zaman  hem para harcıyorsunuz hem de yediğinizden memnun kalmıyorsunuz (Eminim başınıza gelmiştir!).

Bu yüzden öğlen için yanımda götürebileceğim ve ısıtmak zorunda kalmadan yiyebileceğim pratik yemekler hakkında mutlaka her hafta başı en az iki üç günlük bir plan yaparım. Kışın daha çok sandviçler ve içine bol kuruyemiş eklenmiş salatalar ön planda olsa da yazın yaz sebzeleriyle hazırlanan zeytinyağlılar, taze domates salataları gibi daha hafif ve ferah yemekleri tercih ediyorum. İşte bu salatada hem ferahlık hemde biraz değişiklik isteyenler için sağlıklı ve kolay bir alternatif!

Nohut yemeğini ve nohuttan yapılan herşeyi oldum olası severim. Annemin yaptığı humusa bayılırım. İleride bir gün tarifini burdan yayınlarım sizlere de. Fakat ne yazık ki yazın, özelliklede bu sıcakta nohut  yemeği pişirmek pek cazip gelmiyor bana. Bende sıcak yemek yerine, biraz da Jamie'nin "Jamie's Dinners" kitabındaki bu salatadan esinlenerek nohutlu yaz salatası yaptım. Dün akşam bir posta yedim kalanınıda bugün öğlen için yanımda iş yerime getirdim.  Hazırlaması oldukça pratik olan bu salatayı kesinlikle öneriyorum! Nefis oldu, benden söylemesi!

Malzemeler:
400 gr nohut, 1 gece önceden suya konulup, ertesi gün haşlanmış (veya daha pratik olması açısından konserve kutulardaki hazır nohutlardan da kullanabilirsiniz)
3 taze soğan, ince kıyılmış
2 kırmızı biber, közlenip temizlenmiş
5-6 tane kiraz domates
4-5 dal taze tane
1/2 limon suyu
Zeytinyağı
kırmızı biber
tuz-karabiber

Hazırlanışı
Kırmızı biberleri ocakta közleyin, böylece hafif yanık bir tatları  olur ve daha yumuşak, sulu bir kıvama sahip olurlar. İçlerini temizledikten sonra orta büyüklükte doğrayın. Yeşil soğanları ince ince kıyın. Domatesleri dörde bölün. Nohutları konserve aldıysanız  yada daha önceden haşlayıp buzluğunuza koyduysanız 1-2 dakika kaynayan su içerisinde ısıtın (eğer konserve kullanıyorsanız güzelce yıkayın ki tuzu gitsin).  Hafif ılık nohutlar hem sosu daha iyi emer hem de daha ipeksi bir kıvama sahip olur. Tüm malzemeleri geniş bir salata kasesinde karıştırıp yarım limon suyunu ve bunun üç katı kadar zeytinyağını ekleyin. Tuz, karabiber ve kırmızıbiberide tadına bakarak istediğiniz kıvama gelene kadar ekleyebilirsiniz. Naneyi kabaca doğrayıp tümünü karıştırın.Dilerseniz bu salatya Jamie'nin yaptığı gibi beyaz peynir de ekleyebilirsiniz. Sonuç sizi şaşırtıcaktır.

Ben bu salatanın yanında birde otlu-zeytinyağlı bulgur pilavı  ve yeşil nektarinlerden getirdim yanımda, size de tavsiye ederim.



Son olarak nohut hakkında birkaç kısa bilgi... Türkiye Hindistan ve Pakistan'dan sonraki en büyük üçüncü nohut üreticisidir. Kıraç alanlarda, fazla suya ve kaliteli toprağa ihtiyaç duymadan yetişen nohut çinko, folik asit ve proteince çok zengindir. Çiğ nohut, hazmedilmesi zor olan zehirli kimyasal bileşikler içerir. Bu nedenle nohutu ıslatmak için kullandığınız suda pişirmeyip temiz su kullanmak gerekir.

Afiyet olsun!


1 yorum:

  1. Beril merhaba,
    Otlu bulgur pilavı da leziz gözüküyor. Rica etsem onun tarifini de ekler misin bloga.

    YanıtlaSil