26 Ağustos 2010

Beyaz Peynirli Pesto


Annem İznik'in pazarından bir demet fesleğen getirdi bu hafta. Tabi işin doğrusu, İstanbul'daki marketlerden dünyanın parası ödenerek alınanlara kıyasla "bir demet" demek biraz haksızlık oluyor. Hemen pesto yapmak istedim ama maalesef evde ne yeteri kadar parmesanım ne de çam fıstığım kalmış. Dışarı çıkıp markete gitmeye üşendiğimi de söylememe gerek yok herhalde...



Bunun üzerine ne yapacağımı düşünürken pesto hakkında ufak bir araştırma yaptım. Pesto kelimesinin etimolojik kökeni İngilizce'deki "pestle", yani ezmek kelimesi ile aynı. Orijinal tarife göre, İtalya'nın kuzeyinde hazırlanan pesto sosunda, fesleğen, sarmısak, maydanoz, çam fıstığı,  parmesan veya pecorino gibi rendelenmiş sert bir peynir ve az bir miktar zeytinyağı bulunuyor. Fransa'nın güneyinde hazırlanan ve "Pistou" olarak adlandırılan sosta ise peynir bulunmuyor ama istenilirse ilave ediliyor. Pistou sosu Güney Fransa'da  "soupe au pistou" diye adlandırılan ve yaz sebzeleri ile hazırlanan bir çeşit çorbada kullanılıyor.
 Ben de buzdolabımı karıştırıp nasıl bir pesto yapabileceğimi düşündüm ve sonuç olarak beyaz peynir ve cevizde karar kıldım. Çok da güzel oldu, daha hafif ama kıvamlı bir sos elde ettim. Bu sosu özellikle domates  ile biraz zeyrinyağı ve balzamik ekleyerek tavsiye ederim...





Malzemeler

1 demet fesleğen
Beyaz peynir
Yarım limon suyu
5 çorba kaşığı kadar ufalanmış ceviz içi
4 diş sarmısak
Zeytinyağı
1 tutam kırmızı pul biber
Tuz

Hazırlanışı
Fesleğeni, cevizi, sarımsağı, limon suyunu, kırmızı biberi ve bir miktar zeytinyağını mutfak robotunda harç halini alıncaya kadar çevirin. Peyniri ekleyip karıştırmaya devam edin. Tadına bakarak, kıvamı istediğiniz gibi oluncaya kadar zeytinyağı ve peynir ekleyebilirsiniz. Yine tadarak tuzunu ayarlayın (eğer peyniriniz çok tuzluysa tuz eklemeniz gerekmeyebilir).

Aslen pesto kelime anlamı olarak sadece ezmek anlamına geldiğinden fesleğen haricinde birçok  taze ot ile pesto hazırlamak mümkün. Özellikle maydanoz pesto ve roka pesto fesleğenin bolca bulunmadığı kış ayları için iyi birer alternatifler.



Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder