2 Ağustos 2010

Cacık, tzatziki, jajeek...

Malum, hava çok sıcak, fena halde bunaltıyor.Yemek yiyesi-yapası gelmiyor insanın. Ben de bu öğlen kendime cacık yaptım. Hem de kocaman bir salata kasesine! Nasıl iyi geldi nasıl ferahlattı anlatamam. Siz kulak asmayın uyku getirir diyenlere falan, bolca cacık yapın koyun dolabınıza, zaten göreceksiniz en fazla bir gün içinde tükenecek...



Tarife geçmeden önce biraz daha cacık muhabbeti yapalım. Biliyorsunuz bizde neredeyse milli bir meseledir bu cacık. Yok Yunanlıların mı yok Türklerin mi, saçma sapan bir tartışma sürüp gider. Oysa cacık ne Türklerin ne Yunanlılarındır. Dünyanın neredeyse yoğurt ve salatalık bulunan tüm bölgelerinde bu yemeğin bir versiyonu faklı  isimler altında mutlaka bulunur. Türkiye'de "cacık", Yunanistan'da "tzatsiki", Irak'ta'da "jajeek", İran'da "mast-o-khiar (yoğurt-ve-salatalık)", Bulgaristan'da "Snezhanka (kar beyazı salatası)", Kıbrıs'ta "talattouri" ve hatta Kafkaslarda bulunan "ovdukh" yoğurt yerine kefir kullanılarak yapılanına verilen isimdir.

Yunan cacığı hiç su  katılmadan yapılır ve genellikle daha yoğun bir kıvama sahiptir. Dürüm içerisinde sos olarakta kullanılır. Türk cacığı biraz daha sulu ve hafiftir. Genellikle yaz aylarında, pilav ve et yemelerine eşlik eder. Rakının da vazgeçilmez mezelerinden biridir.


Her ne kadar temel malzemeleri her zaman yoğurt, salatalık ve sarımsak olsa da cacığın pek çok farklı tarzda yapılışına rastlayabilirsiniz. Bazı tariflerde salatalık rendelenir, bazılarında çekirdekleri çıkarılıp suyu süzülür, bazılarında kabaca doğranır. Tüm bunlar tamamen sizin cacığınızı nasıl bir kıvamda sevdiğinizle alakalıdır.

Ben tarifimde cağıcığa biraz daha ferahlık eklemesi için içine çok ufak bir parça zencefil rendeledim. Siz isterseniz bunun yerine bir yarım yeşil limon suyu da ekleyebilirsiniz.Malzemelerin miktarlarını vermiyorum çünkü istediğiniz kıvama göre kendiniz belirleyebilirsiniz.

Malzemeler

tam yağlı yoğurt
orta boy salatalık, kabukları alacalı soyulmuş,küp küp doğranmış
sarımsak, ince doğranıp tuzla ezilmiş
dereotu
taze nane
1 küçük parça (1/2 kesme şeker kadar) zencefil, rendelenmiş
tuz
soğuk su
zeytinyağı
kırmızı biberi

Hazırlanışı

Ezilmiş sarımsakları, çok ince doğranmış nane ve dereotunu, rendelenmiş zencefili, salatalığı  ve yoğurdu karıştırın. Dilediğiniz miktarda soğuk su ekleyip çırpın. Üzerine zeytinyağını gezdirin ve kırmızı biber serpin.



Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder